مصطفی کاظمی؛ امیرحسین باقریه مشهدی
چکیده
چکیده
کارایی، مفهومی است که سابقه طولانی در علوم مختلف دارد و اندازه گیری و تحلیل آن بهمنظور نیل به بهترین عملکرد در واحدهای اقتصادی، حائز اهمیت فراوان است. ازاینرو هدف از تحقیق حاضر بررسی کارایی شرکت هواپیمایی ماهان در مقایسه با شرکت های هواپیمایی عضو انجمن بین المللی حملونقل هوایی (یاتا) در منطقه خاورمیانه و آفریقاست. شاخص ...
بیشتر
چکیده
کارایی، مفهومی است که سابقه طولانی در علوم مختلف دارد و اندازه گیری و تحلیل آن بهمنظور نیل به بهترین عملکرد در واحدهای اقتصادی، حائز اهمیت فراوان است. ازاینرو هدف از تحقیق حاضر بررسی کارایی شرکت هواپیمایی ماهان در مقایسه با شرکت های هواپیمایی عضو انجمن بین المللی حملونقل هوایی (یاتا) در منطقه خاورمیانه و آفریقاست. شاخص های موردتوجه در این تحقیق تُن-کیلومتر موجود، تُن-کیلومتر حمل شده، مسافر-کیلومتر حمل شده، صندلی-کیلومتر عرضهشده، تعداد کارکنان، تعداد هواپیما، هزینه عملیاتی و درآمد عملیاتی است. این اطلاعات از طریق سالنامه ها و گزارش های آماری موجود در وبسایت رسمی شرکت های هواپیمایی و مجامع حملونقل هوایی برای 15 شرکت هواپیمایی در دسترس قرارگرفته که از طریق الگوی استاندارد و الگوی دومرحلهای مدل ناپارامتریک تحلیل پوششی داده ها مورد بررسی قرارگرفتهاند. نتایج تحقیق نشان می دهد تنها دو شرکت هواپیمایی امارات و اتیوپی در سطح بهینه مقیاس فعالیت نموده و هواپیمایی ماهان، جایگاه سوم را در میان شرکت های مورد مطالعه کسب کرده است که برای دستیابی به حداکثر ظرفیت نیاز به افزایش نسبی مسافر-کیلومتر حمل شده، درآمد عملیاتی و تن-کیلومتر حمل شده دارد. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد این صنعت به میزان 27 درصد کمتر از ظرفیت عمل می نماید که در این میان، شرکت های هواپیمایی منطقه خاورمیانه به میزان 7 درصد کارایی بهتری نسبت به رقبای آفریقایی نشان می دهند.
کلیدواژهها: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، هواپیمایی ماهان، شرکت های هواپیمایی، حملونقل هوایی.
طبقهبندی JEL : D22, L93, C02.
مجید نصیری؛ اسماعیل شاه طهماسبی؛ محمد تقی هنری؛ سارا شمس الهی
چکیده
چکیده
رویکرد اصلی این تحقیق این است که علاوه بر محاسبه کارایی نسبی استان ها طی سال های 1379 تا 1386 به تحلیل حساسیت شاخص ها و بررسی تأثیرگذاری هریک بپردازد. برای این منظور از 5 شاخص نمایانگر کارشایسته و 4 شاخص نمایانگر شرایط اجتماعی و اقتصادی و با استفاده از مدل ریاضی تحلیل پوششی داده ها و آماری تحلیل تشخیصی چندگانه و نیز از روش تحقیق توصیفی ...
بیشتر
چکیده
رویکرد اصلی این تحقیق این است که علاوه بر محاسبه کارایی نسبی استان ها طی سال های 1379 تا 1386 به تحلیل حساسیت شاخص ها و بررسی تأثیرگذاری هریک بپردازد. برای این منظور از 5 شاخص نمایانگر کارشایسته و 4 شاخص نمایانگر شرایط اجتماعی و اقتصادی و با استفاده از مدل ریاضی تحلیل پوششی داده ها و آماری تحلیل تشخیصی چندگانه و نیز از روش تحقیق توصیفی – تحلیل و با حضور 27 استان استفاده شده است. بر اساس رتبه کارایی نسبی، استان آذربایجان غربی، تهران و ایلام در صدر و استان های چهارمحال، کردستان و قم در انتها قرار دارند. بر اساس تحلیل حساسیت، خروجی ها، یعنی شاخص های اجتماعی و اقتصادی، در مجموع حساسیت بیشتری را دارا بوده اند. بر اساس تحلیل تشخیصی نیز دسته بندی شاخص های اقتصادی و اجتماعی در صدر قرار دارند. در مجموع مشخص شد شاخص های اجتماعی موجود در فضای اشتغال کشور نیاز به توجه و برنامه ریزی مبرم دارد.
کلید واژه ها: کار شایسته، تحلیل حساسیت، تحلیل تشخیصی چندگانه، تحلیل پوششی داده ها، کارایی.
JEL Classification: J08- J16
محمدعلی فیضپور؛ گلسا صالحی فیروزآبادی؛ مژگان بقاییپور
چکیده
چکیده
توجه به بحث مالیات را میتوان از ابعاد گوناگون مورد کند و کاو قرار داد. در این میان، سنجش کارایی هر نظام مالیاتی از ابعادی است که پرداختن به آن از هر جهت حائز اهمیت است. در این مقاله این موضوع در دو مقطع زمانی 1385 و 1388 (سال دوم و پایانی برنامه چهارم) در اقتصاد ایران و به تفکیک استانهای کشور مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفته است. برای ...
بیشتر
چکیده
توجه به بحث مالیات را میتوان از ابعاد گوناگون مورد کند و کاو قرار داد. در این میان، سنجش کارایی هر نظام مالیاتی از ابعادی است که پرداختن به آن از هر جهت حائز اهمیت است. در این مقاله این موضوع در دو مقطع زمانی 1385 و 1388 (سال دوم و پایانی برنامه چهارم) در اقتصاد ایران و به تفکیک استانهای کشور مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفته است. برای امکان این مقایسه و ایجاد همگنی، استانهای کشور بر اساس تقسیمبندی وزارت صنعت، معدن و تجارت در طرح آمایش صنعتی و معدنی به سه گروه توسعهیافته، کمتر توسعهیافته و توسعهنیافته تقسیم شدهاند. علاوه بر آن، از سه معیار تعداد کارکنان، ارزش افزوده بخشهای صنعت و خدمات و نیز تعداد اظهارنامههای منابع مالیاتی به عنوان ورودی و از معیار میزان مالیات دریافتی (مالیات مستقیم و مالیات بر کالا و خدمات) به عنوان خروجی نظام مالیاتی استفاده شده است. نتایج این پژوهش که با روش تحلیل پوششی دادهها صورت گرفته، نشاندهنده تمایزات آشکار کارایی نظام مالیاتی، حتی در گروه استانهای همگن از حیث توسعه صنعتی (عدم توسعه صنعتی) و به نفع استانهای توسعهنیافته از این حیث است. این یافته مبین آن است که نظام مالیاتی میتواند با افزایش کارایی خود، به ویژه در استانهای توسعهیافته و کمتر توسعهیافته صنعتی، میزان مالیات قابل دریافت را به صورت معنیداری افزایش دهد.
کلید واژهها: کارایی، ادارات مالیاتی استانها، تحلیل پوششی دادهها، توسعه صنعتی.
طبقهبندی JEL: H21، C14، O14
حمید سپهردوست
چکیده
بررسی کارایی اقتصادی تعاونی های تولیدی کشاورزی به دو روش تابع مرزی تصادفی و تحلیل پوششی دادهها
حمید سپهردوست*
استادیار دانشگاه بوعلی سینا ،
سید هادی یوسفی
دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد توسعه دانشگاه بوعلی سینا
تاریخ دریافت: 23/10/91 تاریخ پذیرش:18/4/92
چکیده
شرکت های تعاونی تولیدی کشاورزی به عنوان ابزاری کارآمد ...
بیشتر
بررسی کارایی اقتصادی تعاونی های تولیدی کشاورزی به دو روش تابع مرزی تصادفی و تحلیل پوششی دادهها
حمید سپهردوست*
استادیار دانشگاه بوعلی سینا ،
سید هادی یوسفی
دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد توسعه دانشگاه بوعلی سینا
تاریخ دریافت: 23/10/91 تاریخ پذیرش:18/4/92
چکیده
شرکت های تعاونی تولیدی کشاورزی به عنوان ابزاری کارآمد برای توسعه اقتصادی، اجتماعی کشور و به خصوص مناطق روستایی محسوب می شوند. هدف از انجام این مطالعه، در ابتدا بررسی جایگاه تعاونی های تولید کشاورزی در توسعه فعالیتهای زراعی و غیر زراعی منطقه و سپس پاسخگویی به این سوال اساسی است که آیا تعاونی های تولید کشاورزی در استان همدان توانسته اند در راستای بهکارگیری توانمندیهای خود، از کارایی اقتصادی مناسبی برخوردار باشند؟ و دیگر اینکه عوامل موثر بر ارتقای سطح کارایی اقتصادی تعاونی های تولید کشاورزی کدامها هستند؟ برای این منظور در یک پژوهش تحقیقی- تحلیلی، کارایی اقتصادی 65 تعاونی از 70 تعاونی فعال تولیدی کشاورزی استان همدان در سال 1389 با استفاده از دو روش پارامتریک و ناپارامتریک، یعنی تابع مرزی تصادفی و تحلیل پوششی داده ها مورد بررسی قرار گرفت. جهت کسب اطمینان از نتایج به دست آمده توسط دو روش نیز از آزمون اختلاف میانگین درجه کارایی استفاده شد. نتایج نشان میدهد به طور کلی میانگین کارایی اقتصادی به دست آمده تعاونی ها از هر دو روش کم بوده و میزان واریانس محاسبه شده برای کارایی اقتصادی تعاونیها قابل ملاحظه و زیاد است. همچنین مشخص گردید که سود مرزی تعاونی-های تولید کشاورزی با میزان ارزش سرمایه کنونی شرکت، مخارج مربوط به کلیه فعالیتهای شرکت، تعداد اعضای تعاونی و متغیر مربوط به میزان دانش مدیریتی مدیران تعاونی ها رابطه مستقیم دارد که با افزایش دانش و تجربه مدیریتی و افزایش سطح زیر کشت آبی و مرتبط بودن رشته تحصیلی مدیر عامل با مدیریت تعاونی میتوان موجبات بهبود عملکرد تعاونی را فراهم آورد.
واژگان کلیدی: تعاونی، کشاورزی، عملکرد، کارایی، تحلیل پوششی داده ها، همدان
طبقه بندی JEL: R58 , R11, R50
اصغر ابوالحسنی؛ صفر فرهنگ؛ علی زارع شاهی
چکیده
چکیده
صنعت کاشی و سرامیک، سهم بزرگی از صادرات غیر نفتی کشور را به خود اختصاص داده و به دلیل نقش مهمی که در ایجاد اشتغال ایفا نموده از صنایع تولیدی مهم ایران به شمار میرود. در سالهای اخیر ضعف کارایی شرکتهای تولیدی در زمینه کاشی و سرامیک، ضمن تحمیل هزینههای فراوان، به کاهش کیفیت تولیدات آنها منجر شده و در نهایت بحران مازاد عرضه ...
بیشتر
چکیده
صنعت کاشی و سرامیک، سهم بزرگی از صادرات غیر نفتی کشور را به خود اختصاص داده و به دلیل نقش مهمی که در ایجاد اشتغال ایفا نموده از صنایع تولیدی مهم ایران به شمار میرود. در سالهای اخیر ضعف کارایی شرکتهای تولیدی در زمینه کاشی و سرامیک، ضمن تحمیل هزینههای فراوان، به کاهش کیفیت تولیدات آنها منجر شده و در نهایت بحران مازاد عرضه و کاهش فروش را در پی داشته است.
در این مقاله، کارایی صنعت کاشی و سرامیک میبد در دو سال 86 و 87 مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، یکی از فنونهای مرزی ناپارامتریک به نام تحلیل پوششی دادهها به کار گرفته شد. نتایج ارزیابی نشان داد از بین 10 شرکت مورد مطالعه، تنها 4 شرکت کاشی سازی مریم، صدف، نارین و باستان در دو سال مورد مطالعه از کارایی تکنیکی و مقیاسی برخوردار بوده اند. بررسی روند تغییرات بهره وری با استفاده از شاخص مالم کوئیست نشان داد تنها شرکت کاشی باستان توانسته بهره وری خود را در سال 87 نسبت به سال قبل در سطح معینی حفظ کند و بقیه شرکتها با یک روند کاهشی در بهره وری مواجه بوده اند. تجزیه شاخص مالم کوئیست به دو شاخص تغییر کارایی تکنیکی و تغییر مرز تکنولوژی، نشان داد تمامی شرکتها به غیر از شرکت باستان از یک پسرفت در مرز تکنولوژی برخوردار بوده اند. از این رو یک راهبرد بهینه برای این شرکت ها، تمرکز بر انتقال تکنولوژیهای مدرن و نوآوریهای تکنولوژیک است.
کلید واژهها: تحلیل پوششی داده ها، کارایی، شاخص مالم کوئیست، صنعت کاشی و سرامیک