مقالات پژوهشی
Hossein Aیgharpur؛ Parviz Mohamadzadeh؛ Salar Jalilpoor
چکیده
چکیده:
امروزه اطلاعات نقش مهمی را در فرآیند توسعه ایفا میکند، بطوریکه استفاده ازفنآوریهای اطلاعات و ارتباطات (ICT) سبب تغییر فرآیندهای کاری و شیوههای زندگی و فعالیت افراد شده و از طریق فراهم آوردن ابزارهای ارزان و کارا میتوانند فرآیند توسعه کشورها را سرعت بخشند.
در این راستا، هدف اصلی این تحقیق بررسی عوامل تعیین کننده در استفاده ...
بیشتر
چکیده:
امروزه اطلاعات نقش مهمی را در فرآیند توسعه ایفا میکند، بطوریکه استفاده ازفنآوریهای اطلاعات و ارتباطات (ICT) سبب تغییر فرآیندهای کاری و شیوههای زندگی و فعالیت افراد شده و از طریق فراهم آوردن ابزارهای ارزان و کارا میتوانند فرآیند توسعه کشورها را سرعت بخشند.
در این راستا، هدف اصلی این تحقیق بررسی عوامل تعیین کننده در استفاده از تکنولوژی های فن آوری اطلاعات و ارتباطات در بین کشورهای آسیایی منتخب طی دوره زمانی 2005-2000 می باشد. برای این منظور، از تکنیک دادههای تابلویی استفاده شده است.
یافتههای تجربی تحقیق نشان می دهد که تفاوتهای منطقهای و جغرافیایی بهمراه برخی از شاخصهای توسعهای میتوانند تا حدود زیادی وجود تفاوت در میزان استفاده از ICT را در کشورهای مورد مطالعه توضیح دهند.
واژههای کلیدی: فناوری اطلاعات و ارتباطات، کشورهای آسیایی، دادههای تابلویی
طبقه بندی JEL : O53, O33, C23
مقالات پژوهشی
مهدی خداپرست مشهدی؛ نسیم عربیان
چکیده
چکیده
این مقاله درصدد آن است که با تحلیل منافع خصوصی و اجتماعی ناشی ازجایگزینی تاکسی های دوگانه سوز به جای تاکسی های بنزینی، اقتصادی بودن این جایگزینی را بررسی کند. برای این منظور نمونه ای 423 موردی از تاکسی های شهر مشهد انتخاب شد و از طریق پرسشنامه، اطلاعات مورد نیاز در مورد هزینهها و درآمدهای این جایگزینی گردآوری گردید. برای تحلیل ...
بیشتر
چکیده
این مقاله درصدد آن است که با تحلیل منافع خصوصی و اجتماعی ناشی ازجایگزینی تاکسی های دوگانه سوز به جای تاکسی های بنزینی، اقتصادی بودن این جایگزینی را بررسی کند. برای این منظور نمونه ای 423 موردی از تاکسی های شهر مشهد انتخاب شد و از طریق پرسشنامه، اطلاعات مورد نیاز در مورد هزینهها و درآمدهای این جایگزینی گردآوری گردید. برای تحلیل داده ها از روش معادل یکنواخت سالانه استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد (با فرض ثبات کلیه موارد)، در سال 1388، جایگزینی تاکسی های دوگانه سوز به جای تاکسی های بنزین سوز در تحلیل خصوصی سالانه2،281،700ریال منفعت دارد، و در تحلیل اجتماعی (با فرض افزایش ایستگاه های پمپ گاز و صفر شدن هزینه فرصت) سالانه 2،757،512ریال منفعت خواهد داشت.
کلید واژه ها: تاکسی دوگانه سوز، گاز طبیعی فشرده، آلاینده، روش معادل یکنواخت سالانه
مقالات پژوهشی
علیرضا شکیبائی؛ فاطمه کبری بطا؛ سمیه حیدرآبادی
چکیده
چکیده
این مقاله پس ازبررسی وضعیت جمعیتی و اقتصادی دو کشور ایران و ترکیه، دستاورد تجاری همگرایی اقتصادی این دو کشور را با یکدیگر و در قالب شکل گیری بلوک منطقه آسیای جنوب غربی مورد توجه قرار می دهد. در واقع، هدف اصلی مقاله، بررسی پتانسیل تجاری و تأثیر آن بر میزان افزایش تجارت دو جانبه بین دو کشور ایران و ترکیه است. براین اساس، مقاله ...
بیشتر
چکیده
این مقاله پس ازبررسی وضعیت جمعیتی و اقتصادی دو کشور ایران و ترکیه، دستاورد تجاری همگرایی اقتصادی این دو کشور را با یکدیگر و در قالب شکل گیری بلوک منطقه آسیای جنوب غربی مورد توجه قرار می دهد. در واقع، هدف اصلی مقاله، بررسی پتانسیل تجاری و تأثیر آن بر میزان افزایش تجارت دو جانبه بین دو کشور ایران و ترکیه است. براین اساس، مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که: آیا همکاری های تجاری دو کشور ایران و ترکیه با یکدیگر و با سایر اعضای بلوک منطقه آسیای جنوب غربی می تواند به افزایش تجارت دوجانبه آنها منجر شود؟ برای پاسخ به این سوال، از مدل جاذبه تعمیم یافته و برای تخمین آن از روش اقتصادسنجی رگرسیون چند متغیره با داده-های تابلویی استفاده شده است. نتایج برآورد نشان می دهد متغیرهای مستقل درآمدسرانه و فاصله جغرافیایی بین آنها تا حد زیادی همکاری های اقتصادی بین ایران و ترکیه را توجیه می کنند ، که این می تواند زمینه ساز افزایش جریانات تجاری دوجانبه میان دو کشور باشد. همچنین نتایج نشان می دهد این دو کشور نمی توانند با کشورهای منطقه آسیای جنوب غربی همگرایی مثبتی داشته باشند.
طبقه بندی JEL:F15,F36.
کلید واژه ها: یکپارچگی تجاری، تجارت دو جانبه، مدل جاذبه تعمیم یافته، داده های تابلویی.
مقالات پژوهشی
حمیده سلیمی فر؛ مصطفی سلیمی فر؛ محمدرضا شورورزی؛ سید سعید ملکالساداتی
چکیده
چکیده:
هدف این مقاله بررسی رابطه میان موجودی سرمایه در گروههای صنعتی استان خراسان رضوی و افزایش بهرهوری نیروی کار و بهرهوری کل عوامل تولید در دوره 2003-2007 میباشد. بهاین منظور ابتدا به بررسی ادبیات موجود در زمینه بهرهوری، اهمیّت بهرهوری و سابقۀ آن در آسیا پرداخته شده است. سپس به طور خلاصه، تاریخچه صنعت در استان خراسان رضوی از ابعاد ...
بیشتر
چکیده:
هدف این مقاله بررسی رابطه میان موجودی سرمایه در گروههای صنعتی استان خراسان رضوی و افزایش بهرهوری نیروی کار و بهرهوری کل عوامل تولید در دوره 2003-2007 میباشد. بهاین منظور ابتدا به بررسی ادبیات موجود در زمینه بهرهوری، اهمیّت بهرهوری و سابقۀ آن در آسیا پرداخته شده است. سپس به طور خلاصه، تاریخچه صنعت در استان خراسان رضوی از ابعاد مختلف بررسی شده و در ادامه پس از تخمین موجودی سرمایه به تفکیک گروههای صنعتی مورد بحث، به کمک برآورد یک مدل مناسب، فرضیههای تحقیق با استفاده از تابع کاب- داگلاس و دادههای تلفیقی مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان میدهند که رابطه مثبت و معناداری بین افزایش موجودی سرمایه و بهرهوری نیروی کار و نیز بین افزایش موجودی سرمایه و بهرهوری کل عوامل تولید در دوره مورد مطالعه وجود داشته است.
واژههای کلیدی: بهره وری جزئی- بهرهوری کل - موجودی سرمایه- نیروی انسانی- گروههای صنعتی.
مقالات پژوهشی
علی اکبر قلی زاده؛ جواد براتی
چکیده
چکیده
این مطالعه اثر سرمایه گذاری مسکونی و سرمایه گذاری غیرمسکونی را بر تولید ناخالص داخلی ایران با استفاده از داده های فصلی 1-1370 تا 4-1386 مورد بررسی قرار می دهد. با توجه به اینکه ایران دارای اقتصاد باز است و خالص صادرات نقش مهمی در تغییرات تولید ناخالص داخلی ایفا می کند، تمرکز این تحقیق بر تفاوت اثر سرمایه گذاری مسکونی و غیرمسکونی در ...
بیشتر
چکیده
این مطالعه اثر سرمایه گذاری مسکونی و سرمایه گذاری غیرمسکونی را بر تولید ناخالص داخلی ایران با استفاده از داده های فصلی 1-1370 تا 4-1386 مورد بررسی قرار می دهد. با توجه به اینکه ایران دارای اقتصاد باز است و خالص صادرات نقش مهمی در تغییرات تولید ناخالص داخلی ایفا می کند، تمرکز این تحقیق بر تفاوت اثر سرمایه گذاری مسکونی و غیرمسکونی در اقتصاد باز و اقتصاد بسته معطوف می باشد. برای تعیین درجۀ اهمیت اجزاء تولید ناخالص داخلی در این تحقیق نیز همانند مطالعۀ& Bisping Patron (2008) از مدل VECM و تابع عکس العمل تعمیم یافته استفاده شده است. نتایج نشان داده است که در اقتصاد بسته، اثرِ سرمایه گذاری غیرمسکونی بر تولید ناخالص داخلی بیشتر از اثرِ سرمایه گذاری مسکونی است. اما در اقتصاد باز، اثر سرمایه گذاری مسکونی افزایش یافته بطوریکه اثرِ آن بر GDP بیشتر از اثرِ سرمایه گذاری غیرمسکونی شده است. در هر دو مدل، اقتصاد باز و اقتصاد بسته، مصرف و مخارج دولت بیشترین اثر را بر تولید ناخالص داخلی داشته اند.
واژه های کلیدی: سرمایه گذاری مسکونی، اقتصاد باز، تابع عکس العمل تعمیم یافته
طبقه بندی :JEL F41 ، R42 ، C52
مقالات پژوهشی
مهران علی الحسابی؛ سید باقر حسینی؛ فاطمه نسبی
چکیده
چکیده
رشد روز افزون جمعیت، استفاده بی رویه از منابع و آلودگیهای محیط زیست، افکار عمومی را به توسعه پایدار توجه میدهد. مسکن از جمله محیطهای ساخته شده است که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و از نیازهای اصلی جامعه میباشد. در این مقاله از روش تحقیق استدلال منطقی و نمونه موردی استفاده شده و در آن، توسعه پایدار و جنبههای اقتصادی ...
بیشتر
چکیده
رشد روز افزون جمعیت، استفاده بی رویه از منابع و آلودگیهای محیط زیست، افکار عمومی را به توسعه پایدار توجه میدهد. مسکن از جمله محیطهای ساخته شده است که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و از نیازهای اصلی جامعه میباشد. در این مقاله از روش تحقیق استدلال منطقی و نمونه موردی استفاده شده و در آن، توسعه پایدار و جنبههای اقتصادی و محیطی مسکن و توسعه پایدار مورد مطالعه قرار گرفته. در این ارتباط، نمونه موردی بافت قدیم بوشهر –یکی از بافتهای غنی قدیمی ایران- از جنبههای پایداری اقتصادی و محیطی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان میدهد مساکن بومی از جمله نمونه موردی، دارای جنبههای مهمی از پایداری بوده که قابل اجرا و تداوم در توسعههای آتی در این بخش است و راهکارهای مناسبی برای توسعه های جدید در بخش مسکن ارائه شده است.
کلید واژه ها: توسعه پایدار، پایداری اقتصادی، پایداری محیطی،مسکن پایدار، شهر بوشهر.
مقالات پژوهشی
سید مرتضی افقه؛ طلیعه قنواتی فر
چکیده
چکیده
نظر به اهمیت موضوع فقر در مباحث توسعه اقتصادی و لزوم انجام مطالعات استانی در این زمینه، هدف از نگارش این مقاله اندازه گیری خط فقر در استان خوزستان طی سالهای 1376 تا 1385 میباشد.
بدین منظور ابتدا با استفاده از تخمین ماتریس عملکرد تغذیه ای، میزان انرژی دریافتی در دهکهای مختلف برآورد گردیده و سپس خط فقر مطلق مناطق شهری و روستایی ...
بیشتر
چکیده
نظر به اهمیت موضوع فقر در مباحث توسعه اقتصادی و لزوم انجام مطالعات استانی در این زمینه، هدف از نگارش این مقاله اندازه گیری خط فقر در استان خوزستان طی سالهای 1376 تا 1385 میباشد.
بدین منظور ابتدا با استفاده از تخمین ماتریس عملکرد تغذیه ای، میزان انرژی دریافتی در دهکهای مختلف برآورد گردیده و سپس خط فقر مطلق مناطق شهری و روستایی استان خوزستان بر مبنای معیار 2300 کالری محاسبه شده است.
نتایج تحقیق نشان میدهد که طی دوره زمانی مذکور خط فقر مطلق مناطق شهری و روستایی استان خوزستان از روندی افزایشی برخوردار بوده و این افزایش در مناطق شهری بیشتر از مناطق روستایی است.
کلید واژه ها: فقر، خط فقر، ماتریس عملکرد تغذیه ای، خوزستان.
طبقه بندی JEL: